tiistai 17. joulukuuta 2013

Koiran koppi, opinnäyte

Tein opinnäytteekseni pienen talon koiralle asiakkaan tilauksesta. Idea tuli tuttavaltani, joka kaipasi koiralleen ja firmalleen piristystä. 
Olimme asiakkaan kanssa puhuneet jo aiemmin, että olisi mukava tehdä koiralle jotain suurempaa, ja mitä voi samalla näyttää sosiaalisessa mediassa. Syksyn alussa mietimme kuvauksiin sopivaa seinäelementtiä, mutta asiakkaan aikataulut muuttuivat ja päätimme siirtää projektia.
Myöhemmin syksyllä asiakas toi ilmi ajatuksen, että olisi mahtavaa saada persoonallinen pieni talo, nyt jo kahdelle koiralle. Olisi tärkeää että Bean&Pähkinän tyyli kuvastuisi talosta. Hempeät, pastilliset värit ja leikkisyys. Rupesimme heittelemään ideoita toisillemme, ja arvatenkin siitä syntyi jotakin.


Lähdin suunnittelemaan koirien taloa tilaajan tarpeiden ja budjetin mukaisesti. Mietimme mihin talo tulee ja mitkä sen tarkoitukset ovat. Tilaajan asunto on suhteellisen kompakti, joten ulkomitat olivat aika tarkat leveydessä ja pituudessa. Talon pitäisi näyttää ulospäin hauskalta ja leikkisältä.

SketchUpilla tekemäni ehdotus asiakkaalle.

Talon mitoiksi tulivat 525mmx800mmx710mm. Tein katkaisulistan ja käytin pyörösahaa tarvitsemieni kappaleiden leikkaukseen. Yläkertaan tuli 12mm vaneria ja alakertaan 6mm vaneria, jonka päällä olivat 6mm vanerista sahatut paneelit. Näin ylä- ja alakerrasta tulivat yhtä paksut, ja paneeleihin saatiin pintaeroa.


Kopin palasia

Tein mittakapulan, jota käytin saadakseni kaikki paneelien välit yhtä leveiksi. Kiinnitykseen käytin US-liimaa ja naulasin ne levyyn paineilma naulaimella. Ikkunoiden, oven ja muiden yksityiskohtien sahaamiseen käytin pistosahaa.
  Maalasin talon sisäpuolelta, kuten myös kukkaseinän, ennen kokoamista koska sen jälkeen se olisi ollut paljon vaikeampaa. Kävin maalikaupasta hakemassa Tikkurilan väriliuskoja, kun asiakas oli päättänyt värit. Pakkeloin muutamat oksan kohdat, ja hioin kohdat pakkelin kuivuttua. Hioin pintoja muutenkin, koska käyttämäni havuvaneri oli aika karkeaa. Pohjamaalasin pinnat Ykköspohjalla kerran, ja pohjamaalin kuivuessa sekoitin värejä.


                                                              Tällaisia värejä koppiin tuli.

Talon kokoaminen onnistui hyvin, liimalla ja ruuveilla. Porasin ensin alkureiät pienemmällä poranterällä ja sitten kohtaa johon ruuvin kanta tulee isommaksi, että ruuvin kanta pääsee uppoamaan paremmin. Pakkeloin ruuvin kannat piiloon ja tasoitin muutenkin muutamaa kohtaa nurkista. Laitoin kahteen nurkkaan tukipuut. Oli tärkeää, että ylä- ja alakerta sopivat toisiinsa. Kun kokosin yläkertaa, korotin lattiaa sillä tavalla, että sain molemmille puolille sen alapuolelle seinän reunan yli tulevat tukipuut, jotka pitäisivät yläkerran paikallaan kun se laitetaan alakerran päälle. 

                                                        Yläkerta koottuna ja maalattuna.

Alakerran kokoamisen jälkeen sovitin osia toisiinsa. Yhdelle seinälle tuli kankainen kukka, tämänkin tein ennen kokoamista koska kiinnittäminen oli helpompaa.

Toisen lyhyemmän seinän pilkut. Styroxia ja paperia. Kopin sisälle tuli 5cm halkaisijaltaan olevia pilkkuja kolmella eri värillä Tikkurilan Duuri H303 pohjalle.

Sillan asettelua.

Itse talon lisäksi asiakas halusi amerikkalaisen postilaatikon, luita, kyltin ja talon seinään kukan terälehdet ja koholla olevia ympyröitä. Tein ensimmäiseksi postilaatikon rungon, joka jäi odottamaan maalausta ja asiakkaan valitsemaa väriä. Sitten rupesin työstämään luita, jotka tein styroxista ja päällystin liima-vesiseoksella ja voimapaperilla. Tasoitin muutamaa kohtaa hieman kitillä ja maalasin ne. Asiakas halusi kyltiksi ison luun oven yläpuolelle, johon tulisi koirien ja firman nimi. Päätin käyttää styroxia, koska mielestäni se oli käyttötarkoitukseeni sopivin.

    Pienempiä luita paperoituna ja maalattuna
   
    

Tein styroxista postilaatikon kaarevan osan, vanerista pohjan ja luukun. Kiinnitin styroxin vaneriin liimalla ja vahvistin styroxin voimapaperilla ja vesi-liimaseoksella. Luukun kiinnitin saranoilla, liimasin magneetit luukkuun ja kaareen jotta luukku pysyisi paremmin kiinni, ja tein avausnupin luukkuun. Postilatikosta haluttiin palopostin punainen, mitä vähän ihmettelin koska väri eroaa muusta talon tyylistä huomattavasti. Postilaatikkoon haluttiin myös teksti Bean&Pähkinä kaunolla ja numero kaksitoista, maalasin ne mustalla maalilla.
                                                                                       

Postilaatikon runko

                                       

 Kukka oli asiakkaan ideoima, ja idean hän oli saanut yhdestä tekemästään puvusta. Kukan terälehdet tulivat siis ikkunan ympärille. Aluksi suunnittelin, että tekisin kukalle myös varren ja lehtiä. Ennen talon kokoamista kiinnitin kukan terälehdet seinään. Päällystin kankaalla leikkaamani styroxpalat ja kiinnitin kankaan US-liimalla styroxpalan taakse ja samoin US-liimalla kiinnitin terälehdet seinään. Ikkunan koko määritti kukan koon, ja kun kukasta tuli niin iso, pienen pieni varsi ja lehdet olisivat näyttäneet hölmöiltä. Tein sitten pienen pätkän nurmikkoa vanerista, liimasin ja naulasin sen seinän alalaitaan.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti